Wikia


John Brown

partituur van John Brown

John Brown ontstond rond 1861 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog als marslied voor de unionistische soldaten. Het lied was zo populair dat er al snel verschillende versies ontstonden en meerdere auteurs beweerden dat zij het lied hadden geschreven. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om de juiste oorsprong van het lied te achterhalen.

Het lied gaat over John Brown, een Amerikaans abolitionist. Hij organiseerde verschillende raids in de Zuidelijke Staten om slaven te bevrijden. In 1859 bezette hij een legerdepot in Virginia. Hij wou de slaven bewapenen met de daar gestockeerde wapens en zo een slavenopstand starten. Hij werd echter gevangen genomen, veroordeeld en opgehangen. Brown werd na zijn executie als een martelaar beschouwd in het Noorden. Zijn dood was waarschijnlijk een van de vele aanleidingen van de Burgeroorlog.

De meest bekende alternatieve versie is waarschijnlijk de Battle Hymn of the Republic, dat zelf aanleiding gaf tot heel wat parodieën en versies.

Tekst Edit

1.
[John Brown's body lies a-mould'ring in the grave,] (ter)
But his soul is marching on.

[Glory, glory, hallelujah,] (ter)
His soul goes marching on.

2.
[He's gone to be a soldier in the Army of the Lord,] (ter)
His soul is marching on.

3.
[John Brown's knapsack is strapped upon his back,] (ter)
His soul is marching on.

4.
[John Brown died that the slaves might be free,] (ter)
But his soul goes marching on.

5.
[The stars above in Heaven now are looking kindly down,] (ter)
On the grave of old John Brown.

Gebruik Edit

Strofe 3 staat niet vermeld in de codex.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki