Wikia


De KDA is niet alleen een feestende club, we zijn ook een culturele club. Daarom organiseerden we weeral een lezing . Deze werd ditmaal verzorgd door Rik van Deun, die ons een avondje wist te entertainen met alles wat we ooit al wilden weten over massavernietigingswapens. Hierbij maakte hij gretig gebruik van enkele toch wel indrukwekkende (en soms grappige) animaties en filmpjes.

De lezing begon met een inleiding over conventionele wapens, waarin we de definities voor explosies (“to release mechanical, chemical or nuclear energy very fast”), deflagratie en detonatie voorgeschoteld kregen. Onder de detonerende verstaan we verbranden met veel warmte en intens licht (buskruit, thermiet,…), onder de detonerende springstoffen zijn het dan weer enkelvoudige moleculen die reageren met een zeer hoge reactiesnelheid. Bij de detonerende kunnen we dan nogmaals een indeling maken, … (voor meer uitleg moest je er maar bij zijn geweest!).

Vervolgens kregen we wat informatie over specifieke types, alvorens aan het serieuze werk te beginnen, de kernwapens. De theoretische achtergrond achter dit leuke speelgoed begon aan het einde van de 19e eeuw bij mensen zoals Rutherford, Becquerel, Planck… De volgende boost werd gegeven door Einstein (E = mc²) en in ’38 was er dan uiteindelijk de eerste fissie, die met uranium of plutonium kan worden uitgevoerd. Hiermee kon men dan kernwapens maken, met 2 voorname modellen (guntype en implosieprincipe) Het eerste model werd in Hiroshima gebruikt, het tweede in Nagasaki. Deze wapens hebben een kracht van ruwweg 20-22 kT (dat is 20.000 000 kg TNT !)

De modernere zware wapens maken gebruik van kernfusie, waarvan de zwaarste (in Amerika getest) en kracht had van 10 tot 15 MT. Rusland zou naar verluidt een nog zwaarder model hebben getest (35 MT - Tsar Bomba genaamd). Omwille van radioactiviteit gebeuren hedendaagse proeven ook vaak onder de grond (6.8 op de Richterschaal …). Met deze enigszins imposante weetjes werd de lezing afgesloten, waarna we nog van een aangename versnapering konden genieten. Weeral een geslaagde KDA-activiteit.

-Kevin Hellemans-